Nieuwsbrief december 2019

  • De kostenaftrek van een woning aan zee door een vennootschap wordt sinds jaar en dag met argusogen bekeken door de fiscus. Ook bepaalde rechtspraak stelde zich de laatste tijd al (te) streng op en weigerde de aftrek van dergelijke kosten. Een recent arrest van het Hof van Beroep te Gent, waarin de kostenaftrek wel aanvaard wordt, doorbreekt deze weigerachtige houding (Gent 3 december 2019, 2018/AR/1530). 

  • In een recente voorafgaande beslissing bevestigt de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) het principe dat er geen schenkbelasting verschuldigd is op de ontbinding van schenkingen. In de situatie waarbij het geschonken vermogen eerst terugkeert naar de schenker om daarna opnieuw geschonken te worden, is er immers geen sprake van een animus donandi in hoofde van de begiftigden. (Voorafgaande beslissing nr. 19048 dd. 04/11/2019)

  • Als het van Paul Magnette afhangt, rijden we binnenkort allemaal met een elektrische bedrijfswagen. Zo een vaart zal het wellicht niet lopen, maar vanaf 2020 gelden wel nieuwe regels voor de berekening van de fiscale aftrekbaarheid van autokosten als beroepskost. Met het autosalon in het vooruitzicht neemt u dan ook best even uw rekenmachine en leesbril bij de hand.

  • Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) is van toepassing op alle vennootschappen die vanaf 1 mei 2019 worden opgericht. Bestaande vennootschappen konden er vanaf die datum voor opteren om onder de toepassing van het WVV te vallen door een statutenwijziging door te voeren. Vanaf 1 januari 2020 wordt het WVV voor alle vennootschappen van toepassing.

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf dan hier in op onze nieuwsbrief of volg ons op