Nieuwsbrief april 2020

  • Sinds 20 april mogen notarissen opnieuw alle aktes verlijden en niet langer uitsluitend dringende aktes. Om de werking van het notariaat in tijden van social distancing te garanderen, wordt het mogelijk om een digitale volmacht te verlenen. Zo kan de notaris uw notariële akten verlijden zonder uw fysieke aanwezigheid.

  • Een opstalrecht in onderlinge overeenstemming vroegtijdig beëindigen tegen een vergoeding gelijk aan de fiscale restwaarde, kan aan het algemeen vast registratierecht van 50 euro. Dit is ook het geval wanneer de oorspronkelijke vestigingsakte niet uitdrukkelijk in de mogelijkheid tot vroegtijdige beëindiging voorziet (Gent 7 januari 2020).

  • De dwingende regels die de overheid heeft opgelegd voor de bestrijding van het coronavirus maken het bijna onmogelijk om algemene vergaderingen van vennootschappen volgens de normale regels te houden. Daarom heeft de federale regering de regels voor algemene vergaderingen tijdelijk versoepeld en het uitstel ervan mogelijk gemaakt (K.B. nr. 4 van 9 april 2020). 

  • Het coronavirus houdt onze maatschappij stevig in zijn greep. Het mag dan ook niet verbazen dat deze pandemie de contractuele evenwichten ernstig verstoort. Verschillende ondernemers zien zich genoodzaakt bestellingen te annuleren, huurders van handelspanden weigeren nog langer de huur te betalen omdat zij verplicht moeten sluiten,... Kunnen zij inroepen dat er overmacht in het spel is?

  • De uitbraak van het coronavirus en de lockdown die werd ingevoerd om het virus te bestrijden hebben al weken een ingrijpende impact op ons sociaal en economisch leven gehad. Hoe kunnen aandeelhouders die bezig zijn met de verkoop van hun bedrijf hiermee omgaan?

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf dan hier in op onze nieuwsbrief of volg ons op